Bighorn Sheep Facts: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Ačkoli tam je mnoho subspecies, Bighorn ovce jsou jeden z jen dvou druhů horských ovcí, které jsou nalezené jen v severní Americe. Rams (muži) může růst na vzdálenost mezi 5 stopami, 3 palci a 6 stopami (160 a 180 centimetrů) v délce od nosu po hřbet, zatímco bahnice jsou obecně menší, přibližně 5 stop (150 centimetrů) na délku. Bighorn ovci muži mohou vážit jak hodně jak 280 liber (127 kilogramů), s jejich rohy sám vážit až 31 liber (14 kilogramů). Oba berani a bahnice mají rohy, ačkoli rohy beranů jsou větší a více zakřivené, dosahovat délky až 30 se posunuje (76 centimetrů), s obvodem křivky být až 15 se posunuje (18 centimetrů). Roh berana může sloužit jako diagnostická funkce, která umožní určit věk, poddruh, zdraví a dokonce i historii života zvířete.

Strava

Bighorn ovce jsou býložravci a denní, což znamená, že jsou většinou aktivní během dne. Jejich strava se může lišit v závislosti na ročním období, stejně jako stanoviště každého poddruhu. Během sezóny s množstvím potravy se ovce budou živit travinami, forbami a ostrůvky. Během drsnějších období, jako je zima, pak ovce stráví více času procházením a živí se tvrdšími dřevinami, jako je například králičí kartáč. V poddruhech žijících v pouštích budou ovce Bighorn jíst ostré rostliny a kaktusy a většinu své vlhkosti dostanou přes své jídlo, i když budou i nadále chodit na návštěvu zavlažovacích otvorů jednou za několik dní.

Lokalita a oblast

Distribuovaný skrz Severní Ameriku, Bighorn ovce mohou být nalezené v západních provinciích Britské Kolumbie a Alberta v Kanadě, přes západní a centrální státy Spojených států, a v severozápadních státech Mexika. Ačkoli Bighorn ovce jsou považovány za druh “nejmenšího znepokojení” mezinárodní unií pro ochranu přírody je červený seznam ohrožených druhů, tam je několik populací a subspecies to být ve skutečnosti ohrožený, ačkoli jejich celková velikost populace je stabilní, s přes 15, 000 \ t jedinci v Kanadě. Mezi hrozby, kterým ovce Bighorn pravidelně čelí, patří lov (který může zranit obyvatelstvo jako celek, protože to obvykle vede ke smrti dominantních chovných samců), úbytek stanovišť a domácí hospodářská zvířata, protože tito soutěží o své potraviny a šíření nemocí, jako jsou respirační nemoci.

Chování

Bighorn ovce jsou společenská zvířata, která žijí ve stádech. Bahnice a jehňata mají tendenci žít ve větších stádech do 20 jedinců, zatímco berani žijí v menších skupinách od 2 do 5 let. Během zimy se bahnice mohou spojit a vytvořit ještě větší stáda až do 100 jedinců. Berani a bahnice budou žít odděleně po většinu roku, dokud nepřichází období páření. Bighorn ovce se mohou pohybovat až na 15 mil za hodinu (24 kilometrů za hodinu) při stoupání do horských svahů. S jejich pozoruhodnou jistotou, mohou používat římsy ne více než 2 palce (5 centimetrů) široký jako opěrný bod od kterého vyskočit z jednoho římsy k jinému, jak daleko jako 20 noh (6 metrů) pryč, bez problému.

Reprodukce

Na podzim, berani začnou soutěžit proti sobě o práva k chovu s bahnicemi nabíjením u každého jiný, často dosahovat rychlostí přes 20 mílí na hodinu (32 kilometrů za hodinu) v procesu. Tyto soutěže mohou trvat více než 24 hodin, dokud jeden z mužů nepřizná, což je obvykle mladší s menšími rohy. Bighorn ovce nejsou monogamní, a žena přijme několik beranů v daném cyklu estrus (když “v teple”). Období těhotenství ovce trvá od 5 do 6 měsíců, po kterém porodí 1 až 2 jehňata na jaře. Samice jehňat zůstanou se stádem matek, zatímco samci opustí skupinu, když jsou mezi 2 a 4 lety, aby se připojili ke stádu beranů.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019