Buffalo fakta: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Americký bizon (Bison bison), nebo buvol, je považován za největší pozemské zvíře žijící v Severní Americe dnes. Mužský buvol může růst až šest stop, měřeno od jeho kopyta k rameni. Tito „býci“ mohou vážit od 1 000 do 2 000 liber. Na druhé straně, typický ženský bizon ('kráva') může dosáhnout pět stop na výšku, a může vážit mezi 800 a 1000 liber. Kožešina amerického buvola je hnědá, dlouhá a chlupatá a pod bradou má bradu a hřívu. Dlouhý ocas má na konci výrazný chlup vlasů. Hlava zvířete je velmi velká, se dvěma krátkými černými rohy a buvoli mají na ramenou velký hrb.

Strava

Navzdory svému hrůzostrašnému vzhledu je americký zubr povinným býložravcem. Buvoli jsou plodní pastýři, obyčejně stolování na široké škále trav, bylin a ostřice. Někdy jsou vidět také jíst bobule a lišejníky. Oni opakovat jejich jídlo a pak žvýkat to jako cud předtím, než konečně přijímá to, jak dělat jiné přežvýkavce savci. Během zimy se zubr zbaví sněhu, aby dosáhl vegetace pomocí velkých hlav a tvrdých kopyt.

Lokalita a oblast

Americký Buffalo může být nalezen žijící v rovinách, říčních údolích a prériích v celé Severní Americe. Migrují společně ve skupinách známých jako stáda. Kdysi žili ve velkých počtech na Velké rovině Severní Ameriky a byli velmi důležití pro společnosti Native American, které využívaly každou část svých těl pro jídlo, oděv, nářadí, skladovací nádoby a materiály pro úkryt. Bohužel, asi 50 miliónů buvolů bylo zabito pro sport, kožešinu a jídlo v stoletích po evropské kolonizaci do jejich rodné oblasti, proto popírat Native Američany tam jejich nejvýznamnějších zdrojů jídla a většiny jiných potřeb každodenního života. Z tohoto důvodu se počet zubrů rychle zmenšil na pouhých několik set sil. V současné době mají mírně odskočit, a asi 200.000 bizonů je naživu, roztroušených přes ranče a přírodní rezervace. Mnozí bizoni jsou vychováváni na velkém měřítku pro své komerčně životaschopné vyhlídky na maso. Hybridní kříže mezi americkým bizonem a skotem jsou označovány jako beefalo, zatímco hybridy skotu a evropského bizonů nebo moudří se nazývají „zubron“.

Chování

Americký bizon spočívá během teplých hodin dne, žvýká jeho bláto nebo polykání v blátě a špíně. To je často velmi aktivní během časných ranních hodin a v pozdním odpoledni, kdy jsou teploty chladnější, ale světlo je stále přítomen. Buffalo stáda nejsou jednotná, a různé oblasti 'populace mohou být složeny z přísně odlišných seskupení. Takové kontrastní skupiny bylo možno pozorovat ve smíšené skupině 20 samic a mladých mužů v jedné oblasti, zatímco skupina mužů do 20 let může také žít v blízkosti. Více obyčejně, nicméně, dospělí muži a ženy obecně zůstanou oddělený kromě během období rozmnožování. Každá skupina samců Bison bude vedena alfa samcem, zatímco dominantní samice povede jednolistovou skupinu krav.

Reprodukce

Jakmile ženský buvol dosáhne věku od dvou do tří let, budou připraveni ke kamarádovi. Muži, na druhé straně, smět ne být připravený ke kamarádovi až do pozdní jak když oni otočí šest roků starý. Páření Bison začíná v červenci a končí v září. Během sezóny páření, samec Bison bude následovat ženské skupiny a vybrat partnera páření po kterém samci “inklinují” jejich vybrané ženy. Muž se stará o ženu tím, že zůstane mezi samicí a zbytkem stáda. Tato fáze může trvat jen několik minut až několik dní. Pokud se žena nechce spárovat s mužem, opustí ho. Muži se budou zastrašit a někdy zranit ostatní muže, kteří se snaží přiblížit ženě, která je v současné době ošetřována. Bojování v mužském Bisonu může zahrnovat zamykání rohů, opěrku hlavy a stříhání. Kolem devíti měsíců po úspěšném šlechtění se samice Bison obvykle narodí jedno tele a ona zůstane v izolované oblasti, aby porodila. Novorozené tele má načervenale hnědou barvu a může po porodu rychle stát a matka a její dítě zůstanou po několik dní zcela izolovány. Během dvou měsíců bude tele vyvíjet své rohy a ramenní hrboly a sedmým měsícem bude tele obecně odstaveno.

Hrozby

Hlavním ohrožením buvolů jsou nepochybně nezodpovědní lidé. Prostřednictvím různých nepřímých a přímých způsobů lidské aktivity, které se vyskytují v domovských oblastech Bisonsů, často neumožňují žít jako divoké zvíře a jdou o svých životně důležitých, přirozených rolích v prostředí svých pastvin. I když je malá šance, že zubr dosáhne vyhynutí v důsledku rozsáhlých rančů a opatření na ochranu zvířat, jsou považovány za „ekologicky vyhynulé“, v tom, že dnes prakticky žádný americký zubr nezůstane bez zábran lidskými činnostmi na otevřeném prostranství. Většina z jejich známých dupání země jsou už pryč limity protože odporu od producentů dobytka. Je smutné, že by se zdálo, že dny velkých stád divokých rojů Bison roamingu v Severní Americe jsou nyní pryč.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019