Fakta Caribou: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Caribou, obyčejný název Rangifer tarandus, je divoký druh jelena. Patří k velké skupině kopytnatých kopytnatých savců v řádu Artiodactyls, které zahrnují také prasata, hrochy, velbloudy, žirafy, antilopy, lamy a mnoho dalších suchozemských kopytníků. Některé definice také zahrnují jisté cetaceous mořské savce v této skupině, jmenovitě velryby. Caribou jsou hřebíček-hnědý s bílým krkem, rumpem a nohama a často mají při boku proužek. Obecně měří asi 1, 2-2, 2 metru na délku, a stojí 1, 2-1, 5 metrů na výšku u ramene. Často váží mezi 318 a 600 kilogramy. Jejich srst je tlustá, krátká a v létě hnědá, v zimě chladnější. Přes hodně z Aljašky, tato zvířata jsou menší než v jiných částech světa. To znamená, že všechny Caribou se značně liší v barvě a velikosti mezi pohlavími, přičemž muži (býci) jsou typicky významně větší než samice (krávy). Kromě toho jsou parohy dospělých „býků“ masivní, zatímco dospělí „krávy“ jsou krátké a obvykle více nepravidelné a štíhlé.

Strava

Podobně jako většina stěhovavých stád zvířat, i Caribou musí pokračovat v pohybu, aby našel adekvátní potravu, a někdy musí dokonce pokrýt velmi dlouhé vzdálenosti. Tato zvířata v zimě jedí většinou lišejníky, když se jejich „zelená“ strava živých rostlin, listů vrby a bříz, trávy a ostřice stávají vzácnými. Dospělý karibu, který žije na bohaté půdě, může každý den jíst 5 kilogramů jídla. Jsou to zvířata dobře přizpůsobená k životu v tundře. Mají srst a kůži tak tlustou, že se jim během migrace umožní brodit se v extrémně chladných řekách.

Lokalita a oblast

Toto arktické stvoření je nejvíce obyčejně myšlenka na jako North Američan, ale smět také být nalezený ve Finsku, Norsku a Grónsku také. V Evropě jsou karibu označovány jako „sobi“, ale všechny karibu a sobi po celém světě jsou považovány za součást stejného druhu. Odhaduje se, že na celém světě žije asi 950 000 karibů, z nichž mnohé čelí více hrozbám, zejména z klimatických změn, které ovlivňují arktické a subarktické regiony více než kterákoli oblast na Zemi. Tato zvířata jsou také ohrožena hustotou obyvatelstva, predací vlky a medvědy grizzly a také vypuknutím onemocnění. Současný stav ochrany Caribous je však z hlediska hrozby vyhynutí „nejmenším znepokojením“. Ačkoli velikosti stád jsou na ústupu v mnoha z jejich přirozených stanovišť, oni jsou představeni do více a více míst že oni nikdy byli viděni ve volné přírodě dříve.

Chování

Parohy karibu rostou více dopředu, než vzhůru a ven, a karibu je využívají ke kopání ve sněhu v zimních měsících. Oni mají velké kopyta, který oni často používají jako nástroje pro kopání do zmrzlé tundry, obzvláště v drsných northlands. Jejich kopyta musí být poměrně velká, dostatečně velká, aby podporovala velké objemy těchto zvířat na sněhu a sloužila jako pádla, která je mohou účinně pohybovat ledovou vodou. Oni používají jejich kopyta jako kopečky pro kopání přes sníh, zatímco oni hledají jídlo. Ostré hrany kopyt jsou pro tato zvířata velmi užitečné, protože jim umožňují kopat do tvrdého ledu a hluboce zamrzlých povrchů tundrových půd.

Reprodukce

Páření pro karibu se vyskytuje na podzim av období otelení během jarního času. Přesněji řečeno, muži bojují za přístup ke ženám. Ve skutečnosti, nejvíce dominantní být schopný sbírat tolik jako 15-20 ženy, aby se spojil s. Muž přestane jíst během této doby a ztratí většinu svých tělesných rezerv. Samice jsou připraveny porodit v květnu nebo červnu a obvykle porodí jedno tele. Kromě toho jsou karibu jedinými druhy jelenů, ve kterých samci i samice pěstují parohy. Každý rok prolévají parohy a příští rok vyrůstají nové.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019