Fakta o Kalifornii Condor: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Kalifornský kondor je klasifikován jako nový světový sup a s rozpětím křídel 8-10 stop v šíři je největším severoamerickým ptákem na zemi. Peří dospělého Kalifornie kondor je úplně černý, s výjimkou bílého pruhu lokalizovaného na spodní straně každého křídla. Mladiství ptáci mají zatím tmavší hnědou barvu. Podobně jako ostatní druhy supů, i Kalifornská hlava je holá z peří a je nebezpečná působením impozantního, zaháklého zobáku. Jeho nohy jsou obecně šedavě zbarvené a na rozdíl od jiných supů jsou jeho pařáty poměrně tupé, a proto jsou vhodnější pro chůzi než lov.

Strava

Jako vychytávač je základem diety Kalifornského kondora „mršina“, rozpadající se maso již mrtvých zvířat. Jeho preferovaná jídla pocházejí z velkých suchozemských savců, jako jsou kozy, dobytek, prasata, koně a dokonce i divoké pumy a medvědi. To znamená, že se občas živí jatečně upravenými těly menších savců, jako jsou králíci, lišky a kojoti. Kromě toho, pokud to jejich umístění umožňuje, i mořské savce, jako jsou velryby a lachtani, se mohou objevit v kondomovém menu. Vzhledem k tomu, že nemají čich, Kalifornie kondorů najít své jídlo tím, že se podívá na oblohu pro jiné lapače, jako jsou orli a jiné druhy supů.

Lokalita a oblast

V minulosti, Kalifornie kondorů prospíval po celém americkém jihozápadě, stejně jako podél západního pobřeží USA. Dnes, nicméně, oni jsou zvažováni kriticky ohroženi, a jejich rozsah byl redukován k několika malým kapsám v Kalifornii, Arizona, a Utah. V těchto regionech se kondomy nacházejí ve skalnatých shrublandech a jehličnatých lesích. Jejich hnízda, mezitím, jsou typicky postavena na vrcholcích stromů, nebo na tvářích velkých útesů. V současné době existují dva útočiště věnovaná kalifornskému kondorovi. Jedná se o Sisquoc Condor Sanctuary v San Rafael Wilderness, a Sespe Condor Sanctuary v Los Padres National Forest, v kalifornských krajích Santa Barbara a Ventura, resp.

Chování

Kalifornie condors tráví většinu svého času létáním při hledání potravy. Zatímco létali, bylo známo, že dosahují téměř 60 mil za hodinu a dosahují závratných výšek více než 15 000 stop. Ptáci mají složitou společenskou strukturu, často operují ve skupinách, kde pořadí klování a řetězec velení je založen přes řeč těla a rozsah syčení a vrčení. Toto pořadí klování je nejviditelnější, když se krmí, protože dominantní ptáci budou jíst před svým podřadným. Mimo člověka mají ptáci jen velmi málo přírodních hrozeb. Přesto bylo známo, že bojují a jsou zabíjeni zlatými orly v blízkosti sporného zdroje mršiny.

Reprodukce

Kalifornie kondorové typicky dosáhnout sexuální zralosti ve věku šesti let. V tomto okamžiku začnou hledat partnera. Chcete-li přilákat kamaráda, mužské kondory budou na výstavě, když otočí hlavu červeně a nafouknou peří. Jakmile je tato žena naladěna, pár se stane životem. Dvojice postaví hnízdo na stromě nebo na útesu, kde samice položí jedno vejce každý druhý rok mezi lednem a dubnem. O 53-60 dnů později se vejce vylíhne. Mladý pták bude s rodiči žít až dva roky, než se vydají na vlastní pěst. V tomto okamžiku rodiče obvykle vytvoří nové hnízdo a vychovají dalšího mladého ptáka. To může trvat většinu života ptáka, který může trvat až neuvěřitelných 60 let.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019