Fakta o kojotu: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Kojot je vědecky známý svým binomickým názvem Canis latrans a místy mezi stejnou rodinou jako domácí psi, lišky a vlci. Tam asi dvacet poddruhů uvnitř obyčejného coyote druhu, včetně Plains, Mexičan, Salvador a hora Coyote. Každý z těchto poddruhů má malé rozdíly ve vzorcích a velikosti srsti, které je odlišují od sebe. Kvůli přítomnosti tolika poddruhů kojotů, to je těžké říkat, že specifické fyzikální charakteristiky jsou obyčejné mezi druhy obecně. Existuje však několik společných rysů. Patří mezi ně velikosti kojotů s délkou nosu až ocasu od 0, 9 do 1, 35 m pro dospělé kojoty. Muži mají tendenci být o něco delší než samice stejného věku. Hmotnostní rozsah u samčích kojotů je 8-20 kg, zatímco u samic je 7-18 kg. Coyotes je barva srsti se mění s věkem, subspecies a fyzickým umístěním coyote. Běžně viděné základní barevné vzory jsou červené nebo hnědé. Dodatečné značení rozptýlených černých, bílých nebo šedých pruhů a skvrn v nepravidelných vzorech poskytuje ještě mnoho dalších odrůd. Kojot má tenkou hlavu s špičatým nosem a promyšlenými ušima. Ocas zralého dospělého kojota je obvykle někde mezi 40 cm a 46 cm. Další charakteristická vlastnost je, že ocas je obvykle směrem dolů, jak se pohybuje kojot.

Strava

Kojotská mláďata se během prvních dvou měsíců svého života spoléhají na mléko od matky. Po odstavu jsou dospělí kojoti čistě masožraví. Jejich hlavní kořist zahrnuje malá zvířata jako veverky a divoké zajíce. Chytí svou kořist útokem zepředu a kousáním krků, aby vykrvili menší zvířata. Jiní na jejich kořistovém seznamu zahrnují porcupines a malé hlodavce jako myši. Kvůli malé velikosti těchto zvířat, kojoti obvykle loví sám. Oni také napadnou hospodářská zvířata, s ovcemi být nahoře na jejich seznamu cílů, a uklidit dobrý obchod pro už mrtvá mrtvá těla jen něco co oni by mohli narazit.

Lokalita a oblast

Byt kojota je odkazoval se na jako den. Mohou tam žít sami, v dočasných balíčcích nebo v jaderných rodinných jednotkách. Kojot je původem ze Severní Ameriky. Jsou považovány za „nejméně znepokojující“ z hlediska ohrožení, vzhledem k jejich široké distribuci a velké populaci v tomto regionu. Ačkoli předchozí k evropské kolonizaci a dohody coyotes byl koncentrován v čem je nyní americký jihozápad, Great roviny Kanady a Spojené státy, a severní Mexiko, 19. a brzy 20. století vidělo je rozšířené přes téměř celistvost kontinentu. Hodně z tohoto byl výsledek méně množství více schopných dravců, takový jako vlci, být přítomný kvůli overhunting, a coyotes zasahovat do jejich bývalých domén.

Chování

Na rozdíl od většiny členů psí rodiny se kojoti na přežití nespoléhají na balíčky nebo rodinné jednotky. Jsou také výrazně méně agresivní, což je zřejmé z jejich výběru menší kořisti a snahy o co největší úklid. Oni dělají, nicméně, dostat se agresivní, když přijde na boj o územní nadvládu, ačkoli obvykle ne pro páření práva s jinými coyotes. Coyotes komunikovat pomocí různých štěkání zvuky, stejně jako fyzické podněty. Hormony a vůně (feromony) se také používají pro tyto účely, zejména během období páření.

Reprodukce

Kojoti jsou výhradně monogamní a obvykle žijí v jaderných rodinných baleních. Jejich období páření obvykle nastane uprostřed zimy. Samice, když jsou „v teple“, uvolňují vůně, které přitáhnou několik mužů. Na rozdíl od většiny ostatních volně žijících živočichů neexistuje boj o její schválení. Poté, co si žena vybere, ostatní muži ustoupí a pár nechá projít dvou až tříměsíční dobou vazby, kterou lze přirovnat ke zdvořilosti u lidí. Takové vzory nejsou v živočišné říši běžné. Po kopulaci, těhotenství obecně trvá 63-denní období, kulminovat s mláďaty být dodáván v den. Trvá asi tři nebo čtyři měsíce, než budou mláďata připravena opustit den a stát se nezávislou.

Interakce s jinými druhy

Coyotes jsou v neustálé konkurenci s šedými vlky a lišky, které mají podobnou distribuci a stravu. Oni obvykle útočí na lišky, ale ustoupit od vlků. Pumy a bobky jsou také jejich přirozenými nepřáteli. Přes obyčejné víry, coyotes, ne vlci nebo lvi hory, zabít více hospodářských zvířat v USA než nějaký jiný dravec. Kojotům se podařilo přežít, navzdory rostoucí lidské populaci v Severní Americe. To je zčásti přičítáno regulaci lovu kojotů. V minulosti, západní osadníci občas lovili kojoti pro jejich maso, ačkoli oni více obyčejně dělali tak pro lukrativní výnosy v obchodě kožešiny. Ačkoli vzácné, coyote útoky na lidi byly dokumentovány, ačkoli oni často neskončí vážným zraněním ve smrti. Tam je důkaz, že pre-koloniální americké kultury mohou mít domestikované kojoty, ačkoli praxe je vzácná dnes.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019