Fakta o muškátu - severoamerická zvířata

Co jsou muškáty?

Pižmové (Ondatra zibethicus) jsou rodilí v Severní Americe a jediný druh v rodu Ondatra, který je zase jediným rodem v kmeni Ondatrini. Muskrats jsou největší členové rodiny Cricetidae v superfamily Muroidea objednávky Rodentia. Vzhledem ke svému „pižmovému“ zápachu, potkani podobnému vzhledu a slovu „Muskrat“, které je blízkým homonymem jejich druhového jména v jazycích Algonquin, jim bylo uděleno anglické běžné jméno, které dodnes nosí. Meziskupinové jméno muškátů pochází z neo-latinizace původního jména Wyandot pro zvíře (ondathra) do rodu Ondatra a název druhu zibethicus pocházející z latinského slova popisujícího „pižmovou vůni“ od „civet“ zvířata v řádu masožravců. Dospělí muskrats obecně mají délku těla kolem nohy na délku od hlavy k rump, ocas, který je podobně o nohu dlouhý, a tělesná hmotnost asi 3 libry. Přes jejich husté, kompaktní formy, muskrats má beady oči a krátké uši podobný těm menších hlodavců. Zatímco mnoho muškátů je charakterizováno tmavou mahagonovou kožešinou a tawny underbelly, mohou být ve skutečnosti pestrobarevnými barvami, od jet black až albino s růžovýma očima. Muskrat kožešina dlouho byla ceněná módy a ti, kteří zdroj a prodávat podobně, a jednotlivci pasti a lov muskrats často najít je být snadná zvířata sledovat. Nejenže zanechávají výrazné stopy, když se pohybují po mokrém povrchu, ale také zanechávají v písku a nadzemní rovině ještě více rozlišovací čáru, protože jejich dlouhé ocasy se táhnou po zemi.

Co jíst muskrati (a co se jim líbí jíst)

Muskrats konzumuje téměř čistě vegetariánskou stravu, ukazovat zvláštní sklon k žvýkání na cattails a jiné vodní vegetaci. Během velmi chladného počasí a jiných časů nedostatku potravin však občas konzumují také vodní a obojživelná zvířata, zejména malé ryby, měkkýše a žáby. Kvůli jejich velkým populacím a široké diaspora, muskrats jsou důležité zdroje potravy pro mnoho jiných zvířat také. Všechny druhy masa-milující zvířata, včetně velkých ryb, dravých ptáků, plazů a divokých Felines a Canines podobně, konzumují muškáty pravidelně. Navíc, muskrat maso a kožešina dlouho byli využil Native Američany národy.

Prostředí Muskrat

Kvůli jejich rychlému růstu a kvalitě jejich kožešin, komerční muškátové zemědělství stalo se populární v průběhu doby, a zvířata byla představena pro takové účely v mnoha oblastech mimo jejich přirozené rozsahy, často s nechtěným důsledkem narušení okolí oni dělali jejich nový \ t domovů. Dnes pižmové žijí nejen v Kanadě a USA, ale v Albánii, Argentině, Rakousku, Bělorusku, Belgii, Bulharsku, Chile, České republice, Estonsku, Finsku, Francii, Německu, Gibraltaru, Maďarsku, Itálii, Japonsku, Lotyšsku, Litva, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Nizozemsko, Polsko, Rumunsko, Ruská federace, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Ukrajina. V mnoha z těchto lokalit, oni jsou považováni za invazivní druh, a zpracovaný jako škůdci. Vzhledem k tomu, že mokřady jsou degradovány změnou klimatu, lidským rozvojem a konstrukcí a chemickým odtokem a jinými znečišťujícími látkami, hrozí, že šíření muškátů v nich bude vyčerpávat mnoho zdrojů mokřadů ve většině severní polokoule. Zejména pižmové hrabavé aktivity často zhoršují erozi břehů a jsou na mnoha místech otráveny jako pouhé obtíže. To je obzvláště problematické v oblastech Evropy, Asie a Jižní Ameriky, kde se staly invazivními druhy. Problém je zhoršen nedostatkem přirozených predátorů hlodavců v těchto oblastech kvůli nadměrnému lovu. Vzhledem k tomu, že s tím, že jsou schopny přizpůsobit se téměř jakémukoli klidu, kde je přítomna voda, jejich velké a časté velikosti vrhů a různorodá škála stravy muškátů, tito hlodavci pravděpodobně nebudou mít své populace ohrožené destabilizací v dohledné době.

Život v mokřadech

Muskrats má množství adaptací, které dovolí jim prospívat ve vodním prostředí, a moci přežít zůstávat ponořený pro téměř 20 minut v době a přežít. Navzdory skutečnosti, že jejich pádlo-jako nohy se zdají být ideální pro plavání, většina muškátů 'podvodní pohonné síly jsou získávány z jejich ocasy. Stejně jako ostatní vodní savci jsou méně citliví na vysoké hladiny oxidu uhličitého, které se v jejich krevním řečišti vytvářejí, což je důvod, proč jsou schopni snášet takové dlouhé období bez čerstvého vzduchu. Muskrats také mají řezáky, které zůstanou venku jejich úst i když zavřený, dovolit jim hlodat pod vodou zatímco drží jejich dech. Pižmové často žijí společně jako „jaderná rodina“, která se skládá z matky, jejího partnera a jejich mláďat, ačkoliv jsou obvykle v blízkosti jiných rodin v místních komunitách muskratů. Staví dům, zvaný lóže, který je ve tvaru kopule vyrobený z okolní vegetace a bláta. Pižmové zůstávají více rozptýleni v otevřených vodních plochách, ale ve vzkvétajících rybnících mohou až 40 žít v jednom akru mokřadního prostoru. Průměrná délka života ve volné přírodě je 1-3 roky, v zajetí však může žít až 10 let.

Násobení jako muškáty

Pižmové se obvykle chovají od časného jara až do pozdního léta, kdy se mezi dubnem a červnem narodil mladý lev. Gesta trvá asi 4 týdny a děti jsou bezsrsté a malé, váží méně než unce při narození. Matky mají v jednom vrhu tři až šest mláďat a mají dva nebo tři vrhy ročně. Pižmové mohou plavat ve věku tří týdnů, a jsou obvykle odstaveni asi týden po této době. Muži nemají v podstatě žádnou roli v chovu mláďat a matky tak dělají téměř úplně sami. Přes mít velmi stabilní populaci přes jejich přirozený rozsah, místní populace zažijí masivní výkyvy od sezóny k období, obecně zažívat dramatický vzestup a následný ostrý pokles populace v cyklickém vzoru kde každý cyklus trvá asi deset roků. Přes jejich přirozený rozsah, tam je velmi nemnoho míst kde populace muskrats jsou zvažovány “v ohrožení”.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019