Fakta o peregrinu Falcon: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Sokol stěhovavý je dravý pták s dlouhými, širokými, špičatými křídly a krátkým ocasem. Oční hrdlo a horní části zobáku jsou žluté. Peří na jejich horní části těla má modrošedý vzhled a ty na hlavách jsou černé. Jejich nižší tělo peří jsou bílé, i když často obarví nějaké šedé. Když zralý, sokol peregrine má rozpětí křídel mezi 3.3 a 3.6 nohy (1 k 1.1 metry), a velikost těla 14.4 k 19.2 se posunuje (36 k 49 centimetrům). Jeho hmotnost se pohybuje od 1, 2 do 3, 5 libry (0, 53 až 1, 6 kg). Podle National Geographic je dnes asi 19 známých poddruhů sokola stěhovavého.

Strava

Sokol stěhovavý se živí netopýry a jinými ptáky, včetně holubic, vodních ptáků, divokých holubů, malých zpěvných ptáků a hrobů. Sokol stěhovavý poprvé loví svou kořist z dálky svým nadšeným zrakem. Pak se skloní a následně se ponoří rychlostí přesahující 200 mil za hodinu a chytí dalšího ptáka ve středu letu. Aby sokol stěhovavý mohl dýchat takovou rychlostí, má v nosních dírkách přepážky (kónicky tvarované kosti), které mu pomáhají kontrolovat jeho dýchání. Pokud sokolí peregrine nedokážou chytit svou kořist na křídle ve vysokých rychlostech, mohou se zranit. Oni také provádějí překvapivé lovecké útoky, kde budou unést jejich kořist z země nebo od pravý z jednoho z menších ptáků je okouny.

Lokalita a oblast

Sokol stěhovavý žije na všech kontinentech kromě Antarktidy. To může prospívat v pobřežních oblastech, tropických lesích, horách, v blízkosti pouští, a dokonce i v blízkosti měst. Až na to, že jsou velmi mladí, dospělí sokolí peregrine obvykle nevykazují žádnou skutečnou hrozbu od lidí ani od přirozených predátorů. Během let po druhé světové válce způsobil ilegální lov a nekontrolovatelné užívání pesticidů DDT, že jejich populace se zmenšila, podle Nature Conservancy. Do poloviny sedmdesátých let se populace sokolů Peregrine v západních USA snížila o 90 procent. Od té doby však zákaz DDT a další ochranná opatření umožnily výrazný nárůst populací ptáků. Dnes se odhaduje, že v USA a Kanadě je 1 650 párů. Ve skutečnosti, 1999 byl rok, který viděl sokolů peregrine odstranil od federálního “seznamu ohrožených druhů” v USA.

Chování

Sokol stěhovavý jsou "denní", což znamená, že jsou typicky nejaktivnější během hodin denního světla. S výjimkou chovu žije sokol stěhovavý (Peregrine falcon) izolovaně, v rámci území, které si samo stanovilo, a následně v něm zuřivě chrání prostory. Sokol stěhovavý je vrcholový predátor, který nemá žádné přirozené predátory. Rozpětí území Peregrine falcon závisí na dostupnosti potravinových zdrojů a populaci jiných dravých ptáků v oblasti. Vzdálenost jejich hnízd se pohybuje od 2 do 3, 5 mil (3, 3 a 5, 6 km) od sebe navzájem. . Někteří z nich migrují, zatímco jiní zůstávají ve svých přirozených stanovištích trvale, opět závislí na zeměpisné poloze a klidu. Sokol stěhovavý má průměrnou délku života 13 let, ale někteří z nich žili až 25 let. Po smrti budou jejich hnízda nadále používána po sobě jdoucími generacemi, někdy po mnoho let.

Reprodukce

Reprodukovat, peregrine falcon páry s kamarádem v průběhu období páření, který typicky trvá od konce března do května. Mužský sokol staví na hnízdě římsy, aby přitáhl ženy. Poté, co bylo provedeno párování, je tvořeno vazbou samce a samice, kteří začínají brouzdat blízko sebe. Samec a samice sedí vedle sebe na římse hnízda. Oni často zírají a poke na sebe a, samozřejmě, kamarád. Než budou vejce položena, páry budou provádět anténní displeje včetně rolí. S jejich vazby stmelené, budou spolu lovit jako páry. Po položení vajíček pomáhají samci i samice inkubovat 3 až 4 vejce po dobu přibližně jednoho měsíce, kdy se vylíhnou mladí peregrini.

Doporučená

Náboženské demografie USA
2019
Ohrožených míst světového dědictví v demokratické republice Kongo
2019
10 nejznámějších geografických divů Ruska
2019