Jaké jsou rozdíly mezi gepardem, jaguárem a leopardem?

Termín velké kočky se odkazují na tygry, lvi, gepardy, jaguary a leopardy. Tyto kočkovité druhy jsou všechny dravé šelmy a lze je nalézt po celém světě. Ačkoli podobná struktura a chování, každá velká kočka je jedinečný a nezávislý druh. Pro většinu lidí jsou rozdíly mezi tygry a lvy snadno rozpoznatelné. Gepardi, jaguáři a levharti však mohou být těžší identifikovat. Tento článek se blíže zabývá každou z těchto velkých koček a rozdíly mezi nimi.

Gepard

Gepard je jediná velká kočka, která nepatří do rodu Panthera . Je klasifikován pod rodem Acinonyx a nachází se v jižní a střední Africe a v omezených oblastech Íránu. Tento druh roste mezi 28 a 35 palci na výšku a váží v průměru 46 až 159 liber. Vzhled, gepard je nažloutlá opálení v barvě a pokrytý přibližně 2, 000 černých skvrn. Snad jeho nejvíce jedinečné identifikační označení je černé, slza-jako pruhy, které běží od rohu jejich očí k vnějšímu okraji jejich úst.

Gepardi jsou aktivní během dne a mají tendenci tvořit celoživotní skupiny, které chrání území mužů. Dospělé samice mají větší šanci žít osamoceně než muži. Gepardi jsou jediná velká kočka, která není schopna řevu. Stav ochrany je uveden v seznamu IUCN jako zranitelný.

Jaguár

Jaguár je jediný Panthera rod velká kočka, která je původem ze Severní a Jižní Ameriky. Je to největší kočkovitá šelma v Americe a třetí největší na světě (po tygřích a lvech). Tento druh roste mezi 25 a 30 palci na výšku a váží mezi 124 a 211 liber, což činí jaguár o něco kratší a výrazně těžší než gepard. Ve vzhledu, jaguár má tmavě žlutou základní barvu, ačkoli toto může sahat do červenohnědé a dokonce černé. Je pokryta skvrnami, které jsou typicky pevné přes hlavu, krk a ocas. V celém těle se však tyto skvrny mohou vyskytovat v nepravidelných tvarech a často se objevují jako kruhový tvar obklopující menší bod. Jaguár může být také identifikován svými nohami, které jsou krátké ve srovnání se zbytkem těla, a jeho ocasem, který je nejkratší ze všech velkých koček.

Jaguáři jsou aktivní v noci a mají tendenci žít osamoceně. Jeho stav ochrany je vyhlášen IUCN jako téměř ohrožený.

Leopard

Leopard patří do rodu Panthera a nachází se v subsaharské Africe av některých oblastech Asie. Tento druh roste mezi 22 a 28 palci na výšku a váží mezi 62 ​​a 198 liber, což je menší než jaguár. Leopard má podobné fyzické vlastnosti jako jaguár; nicméně, jeho skvrny jsou umístěny blíže k sobě a typicky se neobjevují jako kruh obklopující centrální bod. Leopardi, kteří žijí v lesních stanovištích, mohou mít poněkud tmavší základní barvu než obyvatelé pouštních stanovišť.

Leopardi jsou aktivní v noci a jsou osamělí a teritoriální. Stav ochrany je uveden v seznamu IUCN jako zranitelný.

Doporučená

Země bez všeobecné zdravotní péče
2019
Mantis Shrimp Fakta - zvířata oceánů
2019
Nejhorší nepokoje 20. století
2019