Kolik druhů Babirusa existuje?

Babirusas nebo jeleny-prasata jsou rodem zvířat patřících do rodiny Suidae. Tato zvířata se vyskytují ve Wallacea, což je termín používaný pro označení biogeografické oblasti s jedinečným souborem flóry a fauny. Přesněji řečeno, babirusas jsou endemické druhy vyskytující se pouze na několika indonéských ostrovech. Do roku 2002 byli všichni členové rodu považováni za jediný druh, B. babyrussa. Nicméně, v současnosti, rod má tři existující druhy a navrhovaný druh. Babirusas je známý pro jejich zřetelný “prehistorický” vzhled jako muži mají pozoruhodné vzhůru-zakřivení psů kly, které propíchnou maso v čenichu. Všechny druhy virů jsou ohroženy podle své klasifikace v červené listině IUCN.

Buru Babirusa

Babyrousa babyrussa je jedním ze čtyř druhů babirusa. Až do roku 2001 byly všechny druhy babirusa považovány za nespecifické podle Babyrousa babyrussa, ale objev morfologických a genetických rozdílů vedl k jejich oddělené klasifikaci v novější době. Buru Babirusa se nachází výhradně na indonéských ostrovech Buru, Taliabu a Mangole. Toto zvíře má dlouhou a hustou, zlatohnědou barvu srsti. Chomáč chlupů druhu je také velmi dobře rozvinutý. Obývají tropické deštné pralesy, přírodní rybníky a říční břehy v omezeném rozsahu. Jsou všežravé povahy a živí se jak rostlinnými částmi, drobnými obratlovci, tak bezobratlými. Buru Babirusa je ohrožena ztrátou stanovišť a pytláctví a IUCN je zařazena mezi „zranitelné“ druhy.

Severní Sulawesi Babirusa

Babyrousa celebensis se nachází na ostrově Sulawesi a na některých dalších blízkých ostrovech Buton, Muna a Lembeh. Délka zvířete je 85 až 110 cm a hmotnost je okolo 100 kg. Chybí jí vlasy a má šedavou barvu pleti. To může být rozlišováno od Buru babirusa nepřítomností srsti na jeho těle a nepřítomnosti vlasů na ocasovém chomáčku. To může být rozlišováno od Togian babirusa jeho menší velikostí, méně vyvinutým chomáčem ocasem a horní psí strukturou. Babyrousa celebensis žije v podrostu tropických lesů, břehů vodních útvarů a canebrakes. IUCN také označila za „zranitelný“ druh. Tam je velká populace tohoto druhu v zajetí jak to bylo značně inbred.

Togian Babirusa

Babyrousa togeanensis, jak název napovídá, se nachází pouze na indiánských ostrovech Togian. Horní špičáky tohoto zvířete jsou relativně kratší a štíhlejší než u severního Sulawesi Babirusa. Oni také vždy sbíhají. Druh má také větší a rozvinutější chomáč na ocase. Je to také „zranitelný“ druh.

Bola Batu Babirusa

Babyrousa bolabatuensis je "navrhovaný" druh babirusa. Nachází se na ostrově Sulawesi. V roce 2002 ho zařadili Erik Meijaard a Colin Groves. Určité nejistoty ohledně klasifikace tohoto druhu však stále přetrvávají. Jako výsledek, IUCN je ještě rozpoznat druh. V současné době je prozatímně považován za člena severního druhu Sulawesi Babirusa, ale přiděluje vědecký název B. bolabatuensis . Další studie se rozhodnou, zda si zaslouží samostatný druhový status.

Doporučená

Nejvyšší hory v Tádžikistánu
2019
Jaký typ vlády má Sýrie?
2019
Kde začíná a končí řeka Amur?
2019