Kolik druhů říčních delfínů žije ve světě dnes?

Delfíni říční jsou kytovci, kteří žijí ve sladkovodních nebo brakických vodních stanovištích. Tito delfíni jsou menší než mořští živočichové. Vzhledem k tomu, že tito delfíni mají omezená stanoviště, jsou velmi citliví na hrozby ve svém stanovišti. Ryby tvoří většinu jejich stravy. Tito delfíni mají obvykle dobře vyvinutý sluch, ale špatný zrak, protože viditelnost jejich kalných vodních biotopů je obvykle nízká. Jejich protáhlé zobáky a kuželovité zuby jim pomáhají rychle chytit kořist v blátivé vodě. Delfíni říční jsou rozděleni do pěti existujících druhů. Jsou uvedeny níže:

5. Araguaian řeka Dolphin

Araguaian říční delfín nebo I nia araguaiaensis byl považován za samostatný druh říčního delfína od 22. ledna 2014. Cetacean žije v Brazílii Araguaia – Tocantins povodí. Barva těchto delfínů se pohybuje od šedé po růžovou. Délka těchto zvířat se pohybuje od 1, 53 do 2, 6 m. Delfíni mohou ostře otočit hlavu kvůli absenci krčních obratlů. V současnosti žije asi 600 až 1500 jedinců delfína žijícího v Araguaii. Mají však malou genetickou rozmanitost, která ohrožuje jejich další existenci. Lidská činnost a rozvojové projekty jako zemědělství, průmyslové činnosti, výstavba přehrad atd. Ohrožují přežití delfínů. Rybáři v regionu také zabijí delfíny střelbou nebo otravou, protože tvrdí, že delfíni kradou ryby ze svých sítí. Je třeba provést rozsáhlejší průzkumy, aby bylo možné řádně klasifikovat populaci a rizikový status delfína říčního Araguaia.

4. Bolivijská řeka Dolphin

Inia geoffrensis boliviensis nebo Inia boliviensis je poddruh nebo druh rodu Inia. Kontroverze klasifikace vznikla, když nedávná studie mitochondriální DNA odhalila, že se tento druh od amfonského říčního delfína rozcházel asi před 2, 9 miliony let. Zatímco některé publikace to považují za samostatný druh, jiné organizace a skupiny, jako je IUCN, to považují za poddruh delfína řeky Amazonky. Druh byl nejprve popsán Alcide Dessalines d'Orbigny, francouzský přírodovědec, který pozoroval to během jeho pobytu v Bolívii mezitím 1831 a 1833. On později porovnal to s vycpaným vzorkem delfína řeky Amazonky a věřil dva delfíni byli totožní. Po dalším výzkumu bylo zjištěno, že bolivijský delfín měl více zubů než delfín řeky Amazonky. Také rozsah tohoto delfína byl izolován přítomností vodopádů a peřejí na řece Madeiře, kde tito delfíni žili. Bolívijský delfín byl řešen jako samostatný poddruh. Další studie odhalily více rozdílů a genetické studie vydláždily cestu pro klasifikaci bolivijského říčního delfína jako samostatného druhu některými organizacemi. Mezinárodní konsenzus o klasifikaci tohoto zvířete stále chybí.

3. Amazonská řeka Dolphin

Inia geoffrensis nebo delfín řeky Amazonky, známý také jako růžový delfín, je nově objevený druh delfína. Tyto delfíny mohou mít délku až 8, 2 ft a váží až 185 kg, což z nich činí největší druh říčního delfína. Dospělí delfíni řeky Amazon se snadno odlišují růžovou barvou. Samci tohoto druhu jsou mnohem větší než samice. Tyto kytovci mají širokou kořistní základnu a živí se 53 druhy ryb včetně piran. Tyto delfíny také konzumují říční želvy a korýši. Dostatečné údaje o populaci těchto delfínů v současné době neexistují, a proto IUCN řadí tento druh jako nedostatek dat. Delfín řeky Amazon trpí významnými hrozbami, jako je lov a ztráta stanovišť. Zapletení do lovných šňůr také zabíjí řadu delfínů řeky Amazonky. Ačkoli někteří jedinci jsou drženi v zajetí, míra úmrtnosti těchto delfínů je vysoko v zajetí.

2. Jižní asijská řeka Dolphin

Platanista gangetica nebo jihoasijská říční delfín se nachází na indickém subkontinentu. Druh je zařazen do dvou samostatných poddruhů, Gangy a delfína říčního. Delfín řeky Indus je považován za Pákistánský národní savec a delfín řeky Gangy je uznáván jako indický národní vodní živočich. Bývalý obývá Ganga a Brahmaputra řeky severní Indie a jejich přítoky v Indii, Nepál, a Bangladéš. Druhý poddruh může být spatřen v řece Indus a jeho přítocích v Pákistánu. Jižní asijské říční delfín je jediný kytovec, který plave na jeho straně. Tělo tohoto kytovce je hnědé barvy. Samci tohoto druhu mají délku 2 až 2, 2 metru, zatímco samice mají délku 2, 4 až 2, 6 metru. Tyto delfíny se živí rybami a krevetami. Oba poddruhy jihoasijské říční delfíny jsou klasifikovány jako ohrožené IUCN. Indická vláda zahájila několik programů, aby zajistila přežití tohoto druhu. Největší hrozbou pro tento druh jsou ztráty stanovišť, úmrtí v rybářských sítích a znečištění stanovišť.

1. La Plata Dolphin

La Plata delfín se nachází v jihovýchodní Jižní Americe v pobřežních vodách Atlantského oceánu. Je to jediný říční delfín, který nežije ve výlučně sladkovodních stanovištích, místo toho žije v ústí řek. To bylo nejprve popsáno v 1844. Delfín je široce známý jako Franciscana, ale je také někdy označován jako cachimbo nebo toninha v Brazílii. Delfín má šedavě hnědou barvu a roste až do délky 1, 6 m. Delfín má také nejdelší zobák v poměru k tělesné velikosti jakéhokoliv kytovce, u některých dospělých dosahuje 15%. Delphin La Plata může žít až 20 let a dosahuje sexuální zralosti ve věku 2 až 3 let a gestace 11 měsíců. Oni jsou obyčejně nalezeni osamoceně nebo v malých skupinách a být těžko na místě. Jsou to podavače na dno a konzumují ryby, chobotnice, chobotnice a krevety, jsou-li k dispozici. Největší hrozbou pro tento druh jsou ničení biotopů a znečištění vod.

Doporučená

Které jsou nejrušnější letiště v Japonsku?
2019
Vatikán - jedinečná infrastruktura jedinečného místa
2019
10 nejmenších zemí v Evropě
2019