Kolik typů goril?

Gorily jsou největší žijící primáti na světě. Tato zvířata jsou převážně býložravá a přízemní. Gorily obývají lesy střední Afriky. Tato zvířata jsou úzce spjata s lidskými bytostmi. Existují dva druhy goril, východní gorila a západní gorila. Každý druh je dále rozdělen do dvou poddruhů.

6. Západní gorila -

Západní gorila ( gorila gorily ) je nejhojnější druh rodu Gorilla. Tato zvířata mohou být nažloutlá nebo nahnědlá s nažloutlým čelem. Gorily se od východních goril odlišují světlejší barvou a převislou špičkou na nose. Samci a samice tohoto druhu mají průměrnou výšku 155 cm a 135 cm. Západní gorily žijí ve skupinách od 2 do 20 včetně alespoň jednoho samce, několika samic a mladých. Zvířata se živí stravou s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje stonky, listy, květy, kůru, ovoce atd. Západní gorily jsou klasifikovány jako kriticky ohrožené na Červeném seznamu IUCN. Současná největší hrozba pro tento druh pochází z viru Ebola, který v chráněných oblastech decimoval populace o 33%. Jiné hrozby pro západní gorilské populace zahrnují pytláctví, roztříštěnost stanoviště a zničení a občanské války zuří v zemích obývaných těmito zvířaty. Míra reprodukce těchto goril je také poměrně nízká, což znesnadňuje rychlé zotavení obyvatelstva.

5. Západní nížinná gorila -

Jeden z subspecies západní gorily, západní gorila nížiny ( gorila gorily gorily ) obývá nížinné bažiny, primární, sekundární, a lesy hory ve střední Africe. Rozsah těchto goril zahrnuje země Angoly, Kongo, Středoafrická republika, Rovníková Guinea, Gabon, Kamerun a Demokratická republika Kongo. Ačkoli nejmenší poddruh gorily, západní nížinná gorila je stále jedním z největších a nejsilnějších savců na souši. Zvířata mají černou kůži, hrubé vlasy pokrývající celé tělo a žádné ocasy. Starší muži tohoto poddruhu jsou často známí jako silverbacks, jak se vyvíjejí šedé barvy vlasů na zádech a rump. Skupiny těchto goril cestování uvnitř rozsahu 3 k 18 čtverečním mílím, a takové skupiny jsou vedeny jedním nebo více muži.

4. Gorila říční -

Další druh západní gorily, gorila kříže říční ( Gorilla gorilla diehli ) je nejsevernější a západní žijící gorila. Jeho rozsah je značně omezen a nachází se v zalesněných kopcích a horách na hranici Nigérie a Kamerunu v blízkosti pramenů řeky Cross. Jen asi 250 jedinců tohoto druhu zůstane od roku 2014 dělat gorilu kříže řeka nejvzácnější velký opice. Ve srovnání s gorilou západní nížiny má gorila Cross River menší patro, lebeční klenbu a lebku. Měření také naznačují, že tyto gorily mají menší ruce a nohy.

3. Východní gorila -

Východní gorila ( Gorilla beringei ) je největší žijící primát, který obývá subalpské a horské deštné pralesy v Ugandě, Demokratické republice Kongo (DRC), Rwandě a lesích Albertinské roztržky ve východní DRC. Primát má masivní velikost s velkou hlavou, širokým hrudníkem a dlouhými předními končetinami. Gorily mají černou srst a plešatý prsa, obličej, nohy a ruce. Muži tohoto druhu váží přibližně 140 až 205, 5 kg, zatímco samice váží přibližně 90 až 100 kg. Východní gorily jsou silně závislé na dietě založené na listoví. Tito primáti žijí ve stabilních rodinných skupinách, kde dominantní samec stříbřitého působí jako hlava rodiny.

Východní gorila byla v září 2016 uvedena jako kriticky ohrožená. Trvale klesající populace tohoto druhu vedla k této klasifikaci. Zničení stanovišť, nelegální lov bushmeatu, pronikání plodin a lidských sídel do gorilího stanoviště jsou faktory, které podporují úbytek obyvatelstva východní gorily. 70% populace východní gorily se ztratilo v letech 1996 až 2016. Od roku 2016 zůstává pouze asi 6000 jedinců tohoto druhu.

2. Horská gorila -

Horská gorila ( Gorilla beringei beringei ) je jedním ze dvou poddruhů východní gorily. Dvě populace horských goril jsou nalezené, jeden ve středoafrických sopečných horách Virunga a druhý v národním parku Bwindi Impenetrable v Ugandě. Horské gorily jsou menší a méně těžké než Grauerova gorila. Dospělý samec váží mezi 140 kg a 205, 5 kg. Od roku 2016 zůstává jen asi 880 horských goril.

1. Východní nížinná gorila -

Grauerova gorila nebo východní gorila nížiny ( Gorilla beringei graueri ) je poddruh východní gorily, který obývá horské lesy DRC. Významné populace tohoto poddruhu gorily žijí v národních parcích Maiko, Kahuzi-Biega národní parky, Usala les, Itombwe Massif, a přilehlé oblasti. Grauerova gorila je největší poddruh gorily a má černý kabát jako horská gorila. Nicméně, na rozdíl od latter, Grauerova gorila má kratší vlasy na těle a hlavě. Tato zvířata jsou klasifikována jako kriticky ohrožená, protože k tomuto datu přežije pouze okolo 3800 jedinců tohoto poddruhu.

Doporučená

Líbají savci na vejce? Která savci ležela vejce?
2019
Bitva Fort Sumter - americká občanská válka
2019
Kolik lidí imigruje do Spojených států za rok?
2019