Kolik typů paviánů je tam? Kde žijí?

Paviáni jsou opice starého světa Afriky a Arábie, které patří do rodu Papio. Níže je diskutováno pět existujících druhů paviánů. Tyto druhy jsou některé z největších non-hominoid členů patřících do pořadí primátů.

5. Olivový pavián -

Pavián potoční nebo pavián Anubis ( Papio anubis ) je druh paviána, který se nachází v 25 zemích po celé Africe a je tak nejrozšířenější ze všech druhů paviánů. Ve své široké oblasti obývá lesy, stepi a savany. Olivový pavián je pojmenován podle barvy srsti, která se z dálky jeví zelenošedá, ale při bližším zkoumání se odhalí vícebarevná srst. Jméno pavián Anubis pochází ze psa podobného čenichu zvířete podobného tomu egyptského boha Anubise. Vlasy obličeje paviána se pohybují od tmavě šedé po černou. Samci tohoto druhu mají hřívu delší srsti. Samci mají výšku asi 70 cm a samice mají výšku asi 60 cm. Olivový pavián je díky své široké distribuci nejmenším druhem. To také stojí před několika hrozbami, ale případy pronásledování lidmi nastanou, když to je zpracované jako plodina-útočit na škůdce.

4. Žlutý pavián -

Žlutý pavián ( Papio cynocephalus ) je jedním z pěti druhů paviána, který žije ve světlých lesích a savanách východní Afriky. Rozsah tohoto druhu zahrnuje země Botswana, Zimbabwe, Tanzanie a Keňa. Pavián má štíhlé tělo, dlouhé nohy a paže a nažloutlý hnědý kabát. Tvář žluté pavián je černá s bílými kotlety. Zvíře roste na asi 84 cm (samci) a 60 cm (samice). Žlutý pavián je všežravec, který se živí jak rostlinnými částmi, tak hmyzem. Paviáni se mohou rychle přizpůsobit novým prostředím a přežít v blízkosti lidských sídel. Lidé jsou však často pronásledováni lidmi jako lupiči plodin. Ztráta lokalit ve skutečnosti nutila žluté paviány, aby se přiblížili lidským osadám.

3. pavián chacma -

Pavián Chacma nebo pavián pávovitý (Papio ursinus) je jedním z největších druhů opic a jedním z 5 druhů paviánů žijících v dnešním světě. Pavián Chacma obývá jižní Afriku a jeho rozsah se táhne od Jižní Afriky po Mozambik, Angolu a Zambii. Druhy vykazují dominantní hierarchii, přátelské párování, kolektivní pátrání a osvojování potomků ženami. Ačkoli Chakma pavián je obecně ne ohrožený druh, zvýšený kontakt s lidmi a lidskými osadami kvůli ničení divokého stanoviště vyvolalo vyšší míry úmrtnosti kvůli nehodám, pronásledování a lovu. Samci tohoto druhu dosahují délky těla, která se pohybuje mezi 50 a 115 cm a váží kolem 21 až 45 kg. Samice váží mezi 12 až 25 kg. Paviáni mají tmavě hnědou až šedou barvu srsti a samci tohoto druhu nemají hřívu. Dlouhý, dolů klesající obličej je nejvýraznějším rysem tohoto druhu paviána.

2. Hamadryas pavián -

Pavián Hamadryas ( Papio hamadryas ) patří do rodiny opic Starého světa a nachází se v jihozápadním cípu Arabského poloostrova a v Africkém rohu. Tyto paviány jsou nejseverněji ze všech druhů paviána. Pavián hamadryas má zvláštní místo v egyptské kultuře, kde je považován za posvátné zvíře s náboženským významem. Absence přirozených predátorů v regionu umožňuje těmto paviánům prospívat. Paviáni vykazují sexuální dimorfismus ve zbarvení. Samci tohoto druhu mají stříbrně bílý barevný plášť s výrazným pláštěm. Samice jsou hnědé a bez hlav. Muži mají průměrnou velikost těla asi 80 cm a váží kolem 20 až 30 kg. Samice paviánů hamadryas dosahují délky těla asi 40–45 cm a váží kolem 10–15 kg. I když jsou tyto paviány stále zařazeny do kategorie Nejméně znepokojené v Červeném seznamu IUCN, ztráta biotopů v důsledku transformace pastvin a polí představuje pro tyto primáty hlavní hrozbu.

1. Guinejský pavián -

Pavián obecný ( Papio papio ) žije v malé části západní Afriky. Rozsah těchto zvířat pokrývá části Mali, Mauritánie, Senegalu, Gambie, Guineje. V jeho dosahu, pavián obyvatele Guinea obývá suché a galerijní lesy a blízké bush savany. Pavián má tmavě fialovou barvu, bezsrstý obličej a načervenalé hnědé vlasy. Tvář má typický psí pes, který je obklopen malou hřívou. Ocas paviána Guinea je nesen v kruhovém obloukovém tvaru. Druh je nejmenší druh paviána a váží kolem 13 a 26 kg. Pavián Guinea je suchozemský, všežravý a každodenní přírodou, ale po setmění žije ve stromech. Zvířata žijí ve vysoce organizovaných hierarchiích asi 200 jedinců v každé skupině. Kvůli ztrátě stanoviště a úzké oblasti paviána Guineje jsou zvířata klasifikována jako Blízko ohrožená IUCN.

Doporučená

Jaká je rovnováha teorie napájení?
2019
Země s nejvyšším výskytem rakoviny pankreatu na světě
2019
Typy víz USA
2019