Měsíční medúzy Fakta: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Měsíční medúza, jejíž vědecký název je Aurelia aurita, se běžně vyskytuje ve skupinách nebo v tzv. „Plácích“ v pobřežních oblastech po celém světě. Ačkoli to je prakticky nemožné rozlišovat mnoho různých poddruhů tohoto organismu bez rozsáhle studovat jejich DNA, oni jsou všichni charakterizovaní vzhledem čtyř reprodukčních orgánů, nebo 'gonády', který být každý tvarovaný jako podkova, a který může být jasně \ t vidět přes jejich jediné, transparentní 'zvony' to ovládat jejich příslušné tvary těla. Malá chapadla lemují obvody jejich těl, zatímco ústní paže se zakrývají ze svých center, sloužící především pro krmení. Individuální velikost daného zralého měsíčního želé se může značně lišit, typicky v rozmezí mezi 2 a 15 palci v průměru.

Strava

Měsíční želé je složena hlavně z vody, která ve skutečnosti představuje 95% jeho celého tělesného složení. Je to masožravé zvíře, to znamená, že se živí jinými vodními živočichy bohatými na bílkoviny. Její menu zahrnuje minutový plankton, rybí vejce a larvy kraby a krevety. Měsíční želé nepoužívají nohy ani ocas pro pohyb. Místo toho se pohybuje pulzacemi prováděnými v jeho zvonku, nebo pasivním jízdním proudem moří, kde žijí. Minutková zvířata, na kterých se živí, bývají často napjatá ostnatými buňkami měsíční želé (nebo nematocystami), které se běžně nacházejí v obložení chapadel. Jiní se zapletou do ostění své kořisti, která je pak přepravována po vnitřních kanálech Měsíce medúzy a nakonec ukládá všechny potraviny do žaludku.

Lokalita a oblast

Měsíční želé mohou být nalezeny kdekoli kde tam je mořská voda s teplotami mezitím 48 a 66 mír Fahrenheita, ačkoli oni byli shledáni také přežít ve vodách s teplotami jak nízký jak 21 mír, nebo jak vysoce jak 88 stupňů Fahrenheita. Mohou prospívat ve vodách se směsí soli a sladké vody (brakické vody), i když jejich zvon může v těchto podmínkách vypadat jako zploštělý v důsledku nižších koncentrací soli. Oni jsou obyčejně nalezeni v chladnějších vodách Severní Ameriky a Evropy, konkrétně podél pobřeží Nové Anglie a Kanady. Odborníci zaznamenali výrazný nárůst populace měsíčních želé během posledních několika desetiletí, což je způsobeno předcházejícími poklesy v populacích několika druhů jejich přirozených predátorů v důsledku změny klimatu a nadměrného rybolovu. Mezi další ohrožení jejich přežití patří bakteriální infekce, které mohou být škodlivé pro jejich již zranitelné fyzické stavy.

Chování

Mezi mnoho dravců měsíčních želé jsou větší druhy ryb, ptáci obyčejně nalezený podél břehů moře, jiný, větší želé druhy, a mořské želvy. Dospělý měsíční želé může žít déle než 12 měsíců, zatímco jejich polyp může žít bez svých těl až dva a půl desetiletí. V současné době neexistují žádné skutečné hrozby pro populaci měsíčních želé. Zatímco někteří mohou způsobit žihadla, která mohou být smrtelná pro lidi, obecně jsou velmi mírní a vůbec nejsou považováni za nebezpečná. Mají sklon k tomu, že žijí spíše v zajetí, pokud jim jsou poskytovány správné podmínky. Tyto podmínky, samozřejmě, zahrnují hojný přísun krevních roztoků a jiných menších vodních živočichů, na které se mohou živit.

Reprodukce

Měsíční želé se rozmnožují během léta, kdy se samičky vzdávají vajíček a samci uvolňují spermie do moře v intervalech 24 hodin. Toto chování vyžaduje hodně energie a obvykle zabije želé v procesu. Ve volné přírodě lze očekávat, že tyto organismy budou žít asi půl roku a zemřou brzy poté, co dosáhnou dospělosti.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019