Nativní obojživelníci Afghánistánu

Afghánistán je vnitrozemská země v Asii. Země má hornatý terén, většina částí je suchá. Některé žáby a ropuchy prospívají ve vodním prostředí, které nabízejí řeky, nádrže, jezera a mokřady mokřadů v zemi. Tyto obojživelníky se vyskytují hlavně v relativně stabilních populacích, proto většina z nich byla uvedena jako nejméně znepokojující. Lidská činnost však nadále vystavuje biotopy těchto zvířat degradaci a zhoršování, což vyvolává obavy o budoucí stabilitu těchto druhů.

Nativní obojživelníci Afghánistánu

Baluch horské žáby

Horská žába Baluch je nejméně znepokojující druh a velmi vodní druh nalezený v řekách, bažinách a sladkovodních močálech Pákistánu, Indie a Afghánistánu. Horská žába tráví svůj čas ve vodě a má sníženou aktivitu. Rozmnožování probíhá ve vodě s některými vejci, které jsou položeny a připojeny k vodní vegetaci. Strava horské žáby se skládá z hmyzu, malých ryb, krabů a dalších vodních bezobratlých. Ztráta a degradace stanovišť jsou pro obyvatele horské žáby neustálými hrozbami.

Íránská bezhlavá ropucha

Íránská bezhlavá ropucha je klasifikována jako nejméně znepokojující druh v Afghánistánu, Pákistánu, Íránu a Iráku, zabírající tropické a subtropické travní porosty, mokřady, jako jsou močály a dokonce městské osady. Iránská bezohledná ropucha čelí neustálé hrozbě ztráty a degradace stanovišť znečištěním a rozsáhlým zemědělstvím. Iránská bezhlavá ropucha hlavně zabírá oblasti vysoké nadmořské výšky v nadmořské výšce kolem 2 250 m. Reprodukce probíhá během monzunového období s vejci uloženými ve dvojitých strunách, které jsou připevněny k vodní vegetaci v chovných oblastech.

Skittering Frog

Skákající žába je nejméně znepokojující druh, který se nachází na okrajích vodních útvarů nakoukajících. Žába má středně velkou hlavu, štíhlé a špičaté prsty se strakatými olivami až po hnědou horní část těla se skvrnitou spodní stranou. Žába je široce ve většině jihoasijských zemích včetně Afghánistánu, Indie, Pákistánu a Myanmaru. Žabí stanoviště zahrnují různé mokřady včetně mokřadů a bazénů.

Indus Valley Bullfrog

Bullfrog je sladkovodní a klasifikovaný jako nejméně znepokojený druh žáby původem z Afghánistánu, Myanmaru, Bangladéše, Pákistánu a Indie. Noční žába tráví většinu času sháněním potravy ve vegetačním prostředí kolem svých stanovišť (především sladkovodních mokřadů) krmením hmyzem, myšmi, hejny, žížaly, škrkavkami, hady a bezobratlými. Zbarvení horní části těla žáby je obvykle zelené nebo olivové. Jedlá žába je zajata a chována v domech pro zdroj potravy. Bullfrog je osamělý, někdy zabírající díry a keře v blízkosti stálých vodních útvarů.

Marsh Frog

Marsh žába je nejméně znepokojující druh, který hlavně tráví svůj čas ve vodě. Žába má na svém těle zelenou barvu s variantami hnědou nebo šedou. Žába má délku mezi 12 a 17 cm, přičemž samci jsou menší než samice. Dieta močaristých žab je složena z malých hlodavců, ryb, malých obojživelníků, ryb, hmyzu, pavouků, vážek, žížal a slimáků. Marsh frog se nachází v teplých oblastech Evropy a Asie včetně Íránu a Afghánistánu.

Hrozby a úsilí o zachování v Afghánistánu

Kvůli pokračující degradaci a ztrátě stanovišť, obojživelníci Afghánistánu jsou neustále ohroženi jejich obyvatelstvem, což je ještě horší politickou nestabilitou země. Bylo učiněno několik snah, i když jen málo, ve snaze ochránit rozmanitost země.

Nativní obojživelníci AfghánistánuOdborný název
Baluch horské žábyChrysopaa sternosignata
Íránská bezhlavá ropucha

Pseudepidalea surda
Skittering FrogEuphlyctis cyanophlyctis
Indus Valley BullfrogHoplobatrachus tigerinus
Marsh FrogPelophylax ridibundus

Doporučená

Z jakých zemí pocházejí francouzští přistěhovalci?
2019
Co jíst orangutani?
2019
Co je to lidový jazyk? Jak se liší od Lingua Franca?
2019