Ohroženi savci Jemenu

Jemen je arabská země v jižní části Arabského poloostrova sousedící s Rudým mořem, Ománem, Saúdskou Arábií a Arabským mořem. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) jsou ohroženi savci seskupeni do čtyř v závislosti na stupni rizika. Kriticky ohrožené (CN) jsou vystaveny extrémně vysokému riziku vyhynutí z volné přírody následované ohroženými (EN), kteří jsou vystaveni vysokému riziku, zranitelní (VU) jsou vystaveni vysokému riziku ohrožení a téměř ohroženi (NT) jsou citliví ohroženy v blízké budoucnosti. Mezi ohroženými savci z Jemenu patří levhart arabský, hyena svinutá, netopýr bělavý a gazela Dorcas.

Leopard arabský (Panthera pardus nimr)

Levhart arabský má na zádech bledě až hluboce zlatavě žlutou barvu s černými růžičkami a skvrnami proti bělavé nebo šedavě zbarvené barvě těla. Kůže pomáhá při maskování se skalnatým terénem a dlouhým ocasem pro rovnováhu. Muži jsou značně větší a těžší než samice v 6 stopách až 6 stopách a 8 palcích a 18 až 34 kilogramech pro muže, ve srovnání s délkami 5 stop až 6 stop a váhami 18 až 23, 5 kilogramů pro ženy. Levhart arabský se nachází ve vysokých horách, hlubokých údolích s dostatečným množstvím potravy, vody a bezpečnosti. V Jemenu zabírají guvernéry Al Mahrah. Leopard žije v samotě a během páření tvoří pouze páry, po nichž následuje období těhotenství kolem 100 dnů, mláďata se vynoří z doupěte na jeden měsíc a jsou odstavena na tři měsíce. Matky zůstávají s mláďaty dva roky, protože učí dovednosti přežití. Arabský leopard kořistí na núbijském kozorožci, hlodavcích, arabských gazelách, ptácích, hmyzu, medvědích medvědích, mongoose a hospodářských zvířatech. Hlavními hrozbami jsou pytláctví, omezování kořisti, pronikání lokalit a zabíjení pastýřů.

Hyena hyaena (odřená hyena)

Noční všežravec s širokou hlavou, špičatým tlamy a špičatými ušima má svislé pruhy a huňatý ocas s klesajícím hřbetem dolů. Lov se provádí v samotě a někdy v malých rodinných skupinách zvaných klany. Svlékla hyena se živí hmyzem, malými zvířaty, ovocem a může přežít dny bez vody. Voda se bere lehce, když je k dispozici, může pít slanou, sodovou nebo sladkou vodu. Přebytečné potraviny jsou uloženy v mělkých otvorech vykopaných čenichy. Hyena s odříznutou chřipkou nemá definovanou dobu rozmnožování a období těhotenství trvá 90 až 92 dní s 2 až 4 mláďaty na narození. Mláďata se rodí slepá a hluchá s bílými nebo šedými kabáty. Odstavení se provádí od 8 týdnů do 12 měsíců, zatímco u matky se učí dovednosti přežití. Odhalená hyena má v zajetí životnost 24 let. Hyena je hodnocena jako téměř ohrožená kvůli rychlému poklesu populace v důsledku destrukce stanovišť, lovu a vysoké náchylnosti k otravě.

Sind Bat (Eptesicus nasutus)

Sind netopýr je klasifikován jako zranitelný kvůli lidskému narušení jeho stanovišť. Netopýr má bledou pelage, malé uši, načernalé končetiny a uši, jeden horní řezák a dobře vyvinutý ocas. Ocas je pokrytý membránou s výjimkou konce ocasu. Délka těla a hlavy je kolem 42 až 52 milimetrů. Sind netopýři mají roztroušenou distribuci na Arabském poloostrově. Pohyb je echolokací s nepravidelnými lety a ponory. Netopýři se živí malým hmyzem a jsou přizpůsobeni podzemním biotopům (v jeskyních). Sind netopýr je noční.

Dorcas Gazelle (Gazella dorcas).

Dorcas gazela je podobná horské gazele, ačkoli menší a s delšími ušima a silně zakřivenými rohy. Srst je zbarvená bílou spodní stranou. Dorcas gazelle váží 15 až 24 kilogramů a je přizpůsobena poušti. Gazela se živí listy, květy, lusky akátových stromů, větviček a ovoce a může přežít dlouho bez vody. Když jsou ohroženi, jezdí rychlostí až 96 kilometrů za hodinu v drsných podmínkách, žijí ve dvojicích a v rodinách jednoho muže, několik žen a mladých v příznivých podmínkách. Hnízdní období trvá od září do listopadu, kdy samci označují svá území trusem. Po šesti měsících se narodí jedno plně vyvinuté tele a ve vzácných případech dvojčata, která je od prvního dne odstavena. Tela po dvou týdnech od narození přijímá tuhou potravu. Přirození dravci jsou hlavní hrozbou pro obyvatelstvo Dorcas gazely dělat to zranitelný. Rozšiřování sídlišť snižuje rozsah stanovišť a vytváří konkurenci pro pastviny s domácími kozami a ovcemi. Průměrná životnost je 24 let.

Konzervační úsilí

Jemenští savci byli vystaveni riziku zániku v důsledku lidských činností. Byly zřízeny nevládní organizace, jako je Nadace pro ohrožené volně žijící živočichy v Jemenu, s cílem zvýšit informovanost jemenských lidí o důležitosti ochrany a zachování volně žijících živočichů. V oblasti ochrany arabských druhů existuje také spolupráce místních orgánů pro ochranu volně žijících živočichů s jinými zeměmi. V Jemenu dosud nejsou chráněná území pro ohrožené savce. Většina nevládních organizací také tlačí úřady, aby vytvořily zákony na ochranu volně žijících živočichů. Kromě výše zmíněných savců hrozí vyhubení také gazela horská, kočičí písek, kozorožce núbijské, oryx arabský, netopýr Blasiusův a netopýr dlouhozobý.

Ohroženi savci JemenuOdborný název
Arabský leopard

Panthera pardus nimr
Pruhovaná hyena

Hyaena hyaena
Sind bat

Eptesicus nasutus
Dorcas gazelle

Gazella dorcas
Horské gazely

Gazella gazella
Písek kočka

Felis margarita
Nubian kozorožce

Capra nubiana
Arabský oryxOryx leucoryx
Blasiusova podkovaRhinolophus blasii
Velkoplošná netopýrOtomops martiensseni

Doporučená

Který oceán je nejmenší?
2019
Fakta Spinosaurus: Zaniklá zvířata světa
2019
Náboženské víry v republiky Kongo (Brazzaville)
2019