Šedá velryba Fakta: Zvířata Severní Ameriky

Fyzický popis

Šedé velryby jsou považovány za velryby střední velikosti a rozpětí až 14 metrů. S hmotností až 33 tun (30 000 kilogramů) jsou často viděny pokryté bílými skvrnami, které jsou ve skutečnosti tvořeny více než 400 liber (181 kilogramů) parazitických barnacles a velrybových vší. Samice tohoto druhu jsou typicky větší než samci, i když mají podobný vzhled. Šedé velryby nemají hřbetní ploutve. Místo toho, oni mají malý hrb následovaný šesti až dvanácti hrboly za ním. Oni dostanou jejich jméno od jejich zbarvení, který sahá od světle šedé až tmavé uhlí.

Strava

Jako velryba baleen, Šedá velryba je horní čelist má přibližně 300 filtr-podávat talíře známé jako “baleen” viset z toho. Šedé velryby používají jejich baleen jako filtr oddělit jejich jídlo od jiných trosek. Dělají to otočením tak, aby jedna strana jejich úst směřovala k dnu oceánu. Šedá velryba pak vtahuje do jazyka, vytváří vakuum a saje v sedimentu a potravě do úst. Přes jejich velikost, šedá velryby se živí nejmenšími zvířaty, konzumovat přibližně 2, 425 libry (1 100 kilogramů) jídla každý den. Jejich strava sestává hlavně z malých, krevety-jako zvířata volala amfipods to žít na blátivých mořských patrech. Jako oportunistické krmítka, budou také jíst trubice červy, krevety, larvy krabů a dalších malých ryb.

Lokalita a oblast

Šedé velryby se dnes nacházejí v severních oblastech Tichého oceánu. Jednou, oni také obývali North Atlantský oceán, ale byl loven k zániku tam v 17. století. Tam jsou ještě přes 20, 000 individuálních šedých velryb ve volné přírodě, a se stabilní populační velikostí, šedé velryby jsou vypsány jako druh “nejmenšího znepokojení” na International odbor pro ochranu přírody je červený seznam ohrožených druhů. Největší hrozbou, jíž čelí, zůstává, že budou velrybáři. S jejich pomalou rychlostí a pobřežní distribucí, Gray velryby dělají pro snadné cíle pro velrybářský průmysl. Další hrozby pro velryby zahrnují znečištění oceánu (takový jako to od komerčního lovného zařízení a úniků oleje), hlukové znečištění od námořních plavidel, a srážky s většími loděmi a loděmi.

Chování

Normálně, Grey velryby budou cestovat v “luscích”, skupiny typicky sestávat z ne více než tři velryby. Během migrační sezóny však mohou cestovat v luscích až 16 osob. V létě žijí na severu, kde jsou oceánská patra bohatá na život, ale na podzim a v zimě budou šedé velryby migrovat zpět na jih dolů do Baja California v Mexiku, kde jsou jejich rozmnožovací plochy. Turisté, kteří navštíví své hnízdiště, se mohou příležitostně setkat s některými velrybami, které jsou „přátelské“, přinejmenším v tom smyslu, že budou plavat na lodích a umožní lidem se jich dotknout. Šedé velryby však také získaly reputaci za to, že se při odloučení od svých mladých lidí staly agresivními.

Reprodukce

Páření se obvykle odehrává v sezónních chovech šedých velryb a doba těhotenství ženy může trvat až 14 měsíců, což jí umožňuje opět se vrátit do teplých lagun v Mexiku, kde porodí jedno tele. Jako savec bude mládě ošetřeno tele asi 6 měsíců, protože zůstane v mělkých vodách s ní. Protože existuje tak velký rozsah času, aby se jedinec mohl stát pohlavně dospělým, bylo navrženo, že velikost je lepším ukazatelem sexuální zralosti u velryb než věku. S tím na mysli, to vypadá, že šedá velryby se stávají sexuálně dospělými dospělými, když se dostanou na 36 až 40 stop (11 až 12 metrů) na délku.

Doporučená

Nejstarší konstituce jsou stále používány dnes
2019
Co je na letišti Barra ve Skotsku jedinečné?
2019
Jaká je měna jižního Súdánu?
2019