Somálské ohrožené savce

Somálští divokí psi, somálští divokí osli a hirolas čelí v Somálsku vážným hrozbám. Somálsko se skládá ze suchých a polosuchých oblastí a je domovem více než 170 druhů savců. Tito savci se pohybují od šermů, krys a ježků až po slony a žirafy. Většina těchto zvířat je v zemi ohrožena.

Somálské ohrožené savce

Somálský divoký prdel (Equus Africanus somaliensis)

Somálský divoký osel obývá severovýchodní oblast Somálska, v suchých a polosuchých travních porostech a křovinách. Je to poddruh afrického divokého zadku. Zvíře se zdá být šedé s bílým břichem. Vyznačuje se vodorovnými černobílými pruhy na nohách. Úzké a malé kopyta pomáhají rychle se pohybovat. Jeho ocas je všívaný a je vzpřímený a tenký. Somálský divoký osel žije v malých stádech a používá kopy jako ochranu před predátory. Stáda nejsou trvalá z důvodu nedostatečného stravování v suchých stanovištích. Zvířata se živí trávou a keři a pouštními rostlinami a jsou nejaktivnější za svítání a soumraku. Doba těhotenství trvá téměř rok a samice je připravena k chovu ve dvou letech věku. Environmentální stav somálského divokého osla je kriticky ohrožen a je neustále ohrožován lovem léků nebo potravin, konkurencí s hospodářskými zvířaty, politickými nepokoje a změnou klimatu. Pro zvíře v Somálsku neexistuje žádná vyhrazená rezerva.

Hirola (Beatragus hunteri)

Hirola je druh antilopy roamingu na hranici Somálska a Keni. Upřednostňuje otevření travnatých rovin a krmení trávou, specializující se na nově vyklíčenou vegetaci. Zvíře migruje důsledně ve snaze o novou vegetaci. Srst hiroly je písčitá s dlouhým nosem, ušima a nohama a krátkým krkem. Kolem očí jsou bílé obočí a má dva dlouhé zakřivené rohy používané k obraně. Hirola je velká antilopa a pohybuje se ve skupinách mezi 5 a 40 jedinci. Samci jsou teritoriální a chovají ve stádě asi 7 až 8 samic. K chovu dochází mezi březnem a dubnem a samci po odchýlení ostatních dominantních mužů, většinou ve věku 3 nebo 4 let. Populace hirola byla vážně klesající v důsledku hospodářské soutěže, nemocí, ztráty stanovišť a predace.

Somálský divoký pes (Lycaon pictus somalicus)

Somálský divoký pes je poddruhem větších druhů afrických divokých psů. V Somálsku, zvíře obývá polořadovka-pouštní a kamenité pouště stanoviště. Srst zvířete je hrubá a je menší než poddruh divokých psů východní Afriky. Po 377-389 dnech samice porodí jednu mladou. Ve volné přírodě má zvíře životnost 20 let. Je neustále ohrožován jinými zvířaty a lidskou činností.

Výzvy ochrany přírody v Somálsku

Občanská válka v Somálsku měla nepříznivý dopad na ochranu přírody. Ztěžuje provádění politik v oblasti ochrany a omezuje úsilí příslušných institucí a agentur. Vysídlení lidí způsobilo usazení uprchlíků v oblastech dříve obývaných volně žijícími živočichy. Činnosti těchto skupin lidí, jako jsou pastvy na hospodářských zvířatech, a zemědělství vedly ke ztrátě stanovišť.

Somálské ohrožené savceOdborný název
Somálský divoký prdel

Equus africanus somaliensis
Hirola

Beatragus hunteri
Somálský divoký pes

Lycaon pictus somalicus

Doporučená

Líbají savci na vejce? Která savci ležela vejce?
2019
Bitva Fort Sumter - americká občanská válka
2019
Kolik lidí imigruje do Spojených států za rok?
2019